Hoe verspreid je tips over duurzaam en gezond eten onder jongeren? Youth Marketeers heeft het antwoord. Een Facebook-actie waarmee je met vijf vrienden een luxe brunch kunt winnen: duurzaam en gezond natuurlijk! De deelnemers mogen zelf de plek aangeven waar ze met hun vrienden willen brunchen: ‘Boven op de Domtoren’, ‘Op de dak van mijn school’, ‘Midden in het sprookjesbos van de Efteling’ of ‘Op de filmset van Spangas’. De jongeren hebben er zin in.
Het Voedingscentrum organiseert deze actie om jongeren bewuster te maken van wat ze eten. Bij deelname aan de actie wordt, samen met je inzending, een weetje over duurzaam eten op je Facebook-pagina geplaatst. Een visibility van honderdduizenden jongeren! Nieuwsgierig naar de weetjes, die overigens door de jongeren uit het Denknetwerk van Youth Marketeers bedacht zijn? Dit zijn ze…
- Wist je dat je tussendoor minder zin hebt in snacks, wanneer je goed ontbijt?
Als je goed ontbijt, dan krijg je energie binnen en je stofwisseling komt op gang. In je ontbijt zitten koolhydraten en vetten die jouw lichaam langzaam verteert. Daardoor is je maag goed gevuld. Het resultaat: je hebt minder snel trek in snacks.
- Wist je dat je brood minder snel weggooit, als je het zelf smeert?
Consumenten weten best dat veel voedsel wordt verspild, maar van hun eigen gedrag zijn ze vaak niet bewust. Veel mensen denken: anderen doen het meer dan ikzelf. Je gooit eten minder snel weg als je er zelf moeite voor hebt gedaan. Bovendien kun je zelf kiezen wat je lekker vindt, als je zelf brood smeert. Je gooit brood minder snel weg, dan wanneer iemand anders (lees: je moeder ;)) iets gekozen heeft voor jou.
- Wist je dat zelf groenten verbouwen een trend is in grote steden zoals New York, Tokyo en Amsterdam?
Stadslandbouw bestaat al sinds de 19e eeuw, maar vooral de laatste 20 jaar is het weer heel populair. Met name in grote steden zijn door stadsbewoners slimme systemen bedacht om op kleine ruimten, zoals daken, balkons en muren (verticaal) groeten, kruiden en fruit te verbouwen. Vanwege de kleine oppervlaktes is het geen goede oplossing voor de voedselvoorziening in zijn geheel, maar stadslandbouw kan mensen wel aan het denken zetten over voedsel. Bovendien houd je er zelf verse groente aan over!
- Wist je dat 1 dag in de week geen vlees eten, beter is voor het milieu en dieren?
Vlees eten heeft veel invloed op het milieu. Bij het maken van vlees komen namelijk broeikasgassen en mest vrij. Rundvlees heeft een grotere impact dan varkensvlees en kip. Ook kun je vlees weglaten of vervangen door een plantaardige vleesvervanger, zoals soja, noten, peulvruchten en kant-en-klaarvleesvervangers.
- Wist je dat jij jezelf, je portemonnee en het milieu een plezier kunt doen door je plastic flesje te hervullen met kraanwater?
Kraanwater is 30 tot 1300 maal beter voor het milieu dan flessenwater en alle andere dranken uit de fles. De vervuiling in verpakte dranken zit vooral in het soort verpakkingsmateriaal. Een flesje kun je uiteraard keer op keer hervullen. Het beste kun je er kraanwater in doen. Frisdrank, energiedrankjes en vruchtensappen zijn namelijk vaak dikmakers! Als je vaker uit een flesje drinkt, houd het dan goed schoon met water en afwasmiddel en laat het goed drogen, om te voorkomen dat er bacteriën groeien. Het scheelt je trouwens heel wat geld!
- Wist je dat groente en fruit van het seizoen je veel oplevert, maar weinig energie kost?
Het verbouwen van groente en fruit kost over het algemeen weinig energie vergeleken met ander voedsel, omdat het veel per hectare oplevert. Het kost wel veel energie als je groente gaat verbouwen in verwarmde kassen of als je het over grote afstanden gaat transporteren. Dit geldt vooral voor groenten die met het vliegtuig worden ingevlogen, denk bijvoorbeeld aan druiven uit Chili. In het seizoen kan groente en fruit gewoon in Nederland, in de buitenlucht geteeld worden, zoals Nederlandse aardbeien in de zomer.
- Wist je dat biologisch vlees van dieren komt die veel ruimte hebben gehad?
Vlees mag alleen biologisch heten als de dieren voldoende ruimte hebben gehad om te leven en als ze naar buiten kunnen. Daarvoor zijn regels vastgelegd in de Europese wetgeving. De regels zijn minder streng voor dieren die niet biologisch zijn gehouden en scharreldieren. Die dieren hebben vaak minder ruimte gehad en geen mogelijkheid om naar buiten te gaan.
- Wist je dat Vrije-uitloopeieren komen van kippen die een beter leven hebben dan kippen die scharreleieren leggen?
Kippen die ruimte hebben om vrij naar buiten te lopen, krijgen meer daglicht en kunnen zich echt als kippen gedragen, bijvoorbeeld op stok gaan, een stofbad nemen en eten bij elkaar scharrelen. Deze kippen hebben dus een groter welzijn dan kippen die weinig ruimte hebben, of nooit in de buitenlucht kunnen rondlopen.
- Wist je dat debatteren over voedsel helpt je bewust te maken van je keuzes?
Door samen te praten en te discussiëren over waar je eten vandaan komt, word je bewuster van de keuzes die je zelf maakt over eten. Zo leer je een hoop over het produceren en de herkomst van voedsel. Praat bijvoorbeeld eens over hoeveel ruimte kippen zouden moeten hebben, of het nodig is om in de winter aardbeien te kunnen eten, en of cacaoboeren een eerlijke prijs voor hun bonen verdienen. Kijk ook eens of het op jouw school mogelijk is een debat over dit soort onderwerpen te organiseren!